Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) Yöntemi Nedir?

Tamamlayıcı beslenme, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “anne sütünün bebeğin gereksinimlerini tek başına karşılamada yeterli olmadığı ve anne sütüyle birlikte diğer besinlere ve sıvılara da ihtiyaç duyulduğu zaman” olarak tanımlanmaktadır.

Tamamlayıcı beslenmede uygulanan geleneksel yöntemlere alternatif olarak 2005 yılında Gill Rapley tarafından bebeğin kendi kendine beslenmesini hedefleyen Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) yöntemi ortaya çıkarılmıştır.

Bu yöntem DSÖ’nün önerilerinde bulunmamasına rağmen son yıllarda oldukça popülerlik kazanmıştır. Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği (ESPGHAN 2017) yayınında BLW yöntemi ve başlangıcı ile ilgili kesin bir sonuca varmak için yeterli kanıt olmadığını belirtmiştir.

Bebekler BLW Yöntemi

Bebek Liderliğinde Beslenme Yöntemi (BLW) Uygulanmalı Mıdır?

Geleneksel yöntemde ek gıdaya ilk geçişte püre kıvamında besinlerle başlanırken ve anne bebeğine kaşıkla yedirirken BLW usulü beslenme yönteminde ise bebek 6. Ay itibari ile parçalara bölünmüş, haşlanmış, yumuşatılmış besinleri kendi eli ile tutarak yemeye başlayabilmelidir.

6. Ay itibariyle bebeğin kendi kendine beslenmesini sağlamayı amaçlayan bu yöntemin avantajlı yönleri olduğu gibi Fe yetersizliği, enerji alımında yetersizlik ve boğulma riski gibi dezavantajlarının olduğu da çalışmalarda görülmüştür. Bu sebeple daha sonraları BLW yöntemine benzer olarak modifiye BLW yöntemi olan Bebek Liderliğinde Katılara Geçiş (BLISS) yöntemi oluşturulmuştur. Bu yöntemde BLW’ye ek olarak her öğünde yüksek enerji ve Fe içeriğine sahip besinlerin eklenmesi, boğulma riskini önlemek amacı ile de çiğ elma ve üzüm gibi besinlerden kaçınarak diğer besinlerin verilmesi hedeflenmiştir. Çünkü 6. ayda her bebeğin bütün yiyecekleri güvenli bir şekilde sindirmek için gereken oral motor becerileri (çiğneme ve yutma gibi) henüz gelişmemiş olabilmektedir. Bu yüzden bazı bebekler katı yiyeceklerle beslenmeye gelişimsel olarak hazır olmayabilmektedir.

Bebekler BLW Yöntemi Uygulanmalı Mıdır

Bu yüzden boğulma, yemeyi öğrenen bebeklerde, yiyecekleri ağız çevresinde hareket ettirdikleri, ilk kez çiğnedikleri ve ısırdıkları için kolaylıkla meydana gelebilmektedir.

Çalışmalarda kaşıkla beslenen çocuklara kıyasla BLW yöntemi ile beslenen çocukların anlamlı olarak daha zayıf olarak sınıflandırıldığı bildirilmiştir.

Ayrıca bebeklerde BLW yönteminde kavrama kolaylığı açısından en çok tercih edilen besinler BLW listesinde yer alan meyveler ve buharda pişirilmiş sebzelerdir ve bu besinlerin genellikle demir oranı düşüktür.Ancak bebeğin kendi kendine yemesinin sosyal yönden gelişimini, becerilerini, özgüvenini ve bağımsızlığını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.

Tüm bunlar göz önüne alındığında tamamlayıcı beslenmeye geçişte her bebeğin farklı olduğu unutulmamalı ve yöntem bebeğe göre şekillendirilmelidir. Bebeğin sindirim sisteminin gelişimi, dik oturabilmesi, nesnelere ulaşıp kavrayabilmesi, besini ağzına götürebilmesi gibi birçok faktör dikkate alınmalıdır.

KAYNAKLAR

1- D’Auria, E., Bergamini, M., Staiano, A., Banderali, G., Pendezza, E., … Peroni, D. G. (2018). Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Italian Journal of Pediatrics, 44(1).

2- Arantes, A. L. A. e, Neves, F. S., Campos, A. A. L., & Pereira Netto, M. (2018). MÉTODO BABY-LED WEANING (BLW) NO CONTEXTO DA ALIMENTAÇÃO COMPLEMENTAR: UMA REVISÃO. Revista Paulista de Pediatria.

3- Utami, A. F., & Wanda, D. (2019). Is the baby-led weaning approach an effective choice for introducing

first foods? A literature review. Enfermeria clinica, 29, 87-95.