Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
Bebeğin hem böbrek hem de gastrointestinal fonksiyonları besinleri metabolize edebilecek olgunluğa 4. aydan sonra ulaşmaktadır.
İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaktadır, bu yüzden ek gıdaya geçiş dönemine 6. ayda başlanmalıdır. Bu içeriğimizde 6 ayda ek gıdaya geçişin nasıl olacağı ile alakalı ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Ancak bazı bebekler 6. aydan önce ek gıdaya ihtiyaç duyabilir. Bu durumda doktor ve diyetisyen kontrolünde 4-6 ay arasında ek gıdaya geçiş başlanabilmektedir. Ek gıdalarla birlikte anne sütü verilmeye devam edilmelidir!
Bebeklere Verilen İlk Ek Gıdaya Geçiş Besini Ne Olmalıdır?
Ek gıdaya geçiş dönemine duymaya alışık olduğumuz elma suyu ya da yoğurt ile başlamak sanılanın aksine bebek için birtakım olumsuzluklara sebep olur. Meyve ya da meyve suyu gibi tatlı bir ek gıda ile başlamak bebeğin tatlı tada düşkünlüğünü artırır ve sonrasında sebzeleri reddetmesine sebep olabilir. Ek gıdaya geçiş döneminde ilk olarak tercihimiz kabak, havuç gibi sebzeler olmalı. Böylece bebeklerin besin reddi ihtimali ve tatlı tat düşkünlükleri azalır.
6 Ayda Ek Gıdaya Geçiş Listesi
6. ayın tadım ayı olduğu unutulmamalıdır. Belirttiğimiz gibi, Besinler tek tek ve küçük miktarlarda sunulmalıdır. Sebzelerden öncelikle havuç, kabak, patates ile başlanır. Meyvelerden öncelikle elma, şeftali, muz ile başlanır. 6 ayda ek gıdaya geçiş listesi aşağıdaki şekliyle önerilmektedir.
• 1. 2. Hafta ???? Sebze
• 3. 4. Hafta ???? Sebze + Meyve + Yoğurt + Yumurta Sarısı + Tahıl
• 7. Ay ???? Sebze + Meyve + Yoğurt + Tam Yumurta Sarısı + Tahıl + Kıyma
• 8-9. Ay ???? Sebze + Meyve + Tam Yumurta Sarısı + Yoğurt + Tahıl + Kıyma + Tuzsuz Peynir + Et/Tavuk/Balık + Kurubaklagil(ezerek) + Yumurta Beyazı
• 9-12. Ay ???? Tuzsuz, salçasız, baharatsız ev yemekleri
Ek Gıdaya Geçiş Tarifleri
Sizin için ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinize verebileceğiniz iki tarif derledik:
Sebze Çorba: 1 tk zeytinyağı ve 1 yk bulgur tencereye alınır. 1 küçük boy havuç, 1 orta boy patates, 3-4 yaprak ıspanak doğranarak eklenir. Üzerini geçene kadar su eklenir ve pişirilir.
Balkabaklı Çorba: ½ köfte büyüklüğünde kıyma 1 tk zeytinyağı ile tencerede rengi dönünceye kadar çevrilir. 2 dilim balkabağı, 1 küçük boy havuç doğranarak eklenir. Üzerine 1 çb mercimek ve su eklenerek pişirilir.
Neden İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü?
● Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve kronik hastalık görülme riski daha azdır.
● Solunum sistemi enfeksiyonları ve astım görülme riski daha azdır.
● Anne sütü alan bebeklerde gastrointestinal enfeksiyonlar, menenjit, bakteriyemi görülme riski daha azdır.
● Anne sütü alan çocuklarda obezite riski daha düşüktür.
● Anne sütü probiyotik özelliklerinden dolayı bebeğinizi enfeksiyonlardan korur.
● Anne sütü düşük sodyum ve protein içeriğiyle böbrekleri yormaz. İlk 6 ay bebeğin protein ihtiyacını karşılamak için tek başına yeterlidir.
● Anne sütü; içeriğindeki proteinlerin vücut proteinlerine dönüşüm oranı %100 olan tek besindir.
Bu ve benzeri sebeplerle hekimler tarafından ilk 6 ay sadece anne sütü önerilmektedir.
Kaynak: Fewtrell et al. (2017). Complementary Feeding: ESPGHAN. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 64